Під час спокуси не можна входити у діалог із злим духом, але потрібно молитись.

Діалог з дияволом приводить до гріха. Під час спокуси не можна входити у діалог із злим духом, але потрібно молитись. На це звернув увагу Папа Франциск у проповіді під час Служби Божої у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 10 лютого 2017 р., коментуючи біблійне читання із першої книги Святого Письма, де розповідається про спокушування дияволом наших прародичів та їхній упадок, та євангельський уривок про спокуси Ісуса у пустині.

За словами Вселенського Архієрея, піддавшись спокусам, які кожен без винятку переживає, людина потребує Божої благодаті, щоб не ховатись від Нього, як це зробили Адам та Єва в едемському саду, але попросити прощення для того, щоб піднятись з гріха та прямувати далі вперед. Також і до Спасителя підступив диявол із спокусами, як про це розповідають нам святі євангелісти, однак, Христос не відповідає на них Своїми особистими словами, але словами Святого Письма, словами Божими. Якщо людина входить у діалог з дияволом, то падає у гріх та зіпсуття.

Сатана наближається до людини з привабливими пропозиціями, намагаючись привернути її увагу та цікавість. Але його єдиною метою є обманути особу, адже він – це брехун і батько брехні. Привернувши угаву Єви, диявол зацікавив її до діалогу. В ході розмови він обманом, крок за кроком, добився свого – схилив людину до гріха. Маскуючи гріх у щось добре, злий дух намагається у діалозі переконати людину в тому, що те, що він пропонує, не є чимось поганим, а навпаки, корисним та добрим: «Це неправда, що це зло. Це добрий плід, скуштуй його, він смачний»! Такою є стратегія сатани.

Проповідник зазначив, що кожен із нас має спокуси гордості, марнославства, пожадливості, жадібності, а диявол намагається, переш усього, привернути нашу увагу і розпочати діалог, а потім переконати нас у тому, що його пропозиції не є злом, не є гріхом… Крок за кроком, він добивається свого, якщо людина замість того, щоб молитись, розмовляти з Богом, починає діалогувати із сатаною. А після гріхопадіння Адам та Єва ховаються від Господа, натомість, потрібно благодаті, щоб повернутись, розкаятись та попросити вибачення.  

Серед іншого Глава Католицької Церкви підкреслив, що великі упадки розпочинаються із маленьких провин. Сьогодні ми часто говоримо про корумпованих посадовців та високоповажних осіб, про життя яких довідуємось із газет. Однак, корупція, зіпсуття розпочинається з малого, іноді, від того, що комусь замість одного кілограма, обваживши, дали 900 грам, тощо. Здавалось би дрібничка, але ні, адже саме таким чином людина входить у діалог з дияволом, що потім призводить до великих тяжких упадків.

Закінчуючи проповідь, Святіший Отець підсумував: «Під час спокуси не слід входити у діалог, але потрібно молитись словами: «Допоможи, Господи! Я слабкий. Я не бажаю ховатись від Тебе». Це є мужність, це означає перемогти. Коли ти починаєш діалогувати, до погано закінчиш, будеш переможений. Нехай Господь дасть нам благодать і супроводжує нас у цій сміливості, а якщо нас обмануто спокусою через нашу слабкість, то нехай Він дасть нам мужність підвестись та йти вперед. Саме для того й прийшов Ісус, саме для того»!

 

« »
Скринька для пожертв

Парафія святого Миколая

Copyright © 1898-2024 Усі права застережено.

Повне або часткове використання матеріалів сайту дозволяється лише за умови посилання
(для інтернет-видань - гіперпосилання) на https://www.snicola.net