Навіщо хрестився Ісус?

chreszeniaКоли ж усі люди чекали, і в серцях своїх думали всі про Івана, чи то він не Христос,
Іван відповідав усім, кажучи: Я хрищу вас водою, але йде ось Потужніший за мене, що Йому розв'язати ремінця від Його взуття я негідний, Він христитиме вас Святим Духом й огнем!
І сталося, як христились усі люди, і як Ісус, охрестившись, молився, розкрилося небо,
і Дух Святий злинув на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба почувся, що мовив: Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав Тебе!
(Лк 3,15-16.21-22)
Про видиме і невидиме

Я хрещу вас водою ... Він хреститиме вас Духом Святим і вогнем. Нам простіше звертати увагу на все зовнішнє: на видимі знаки і прояви. Коли людина під час молитви плаче, ми говоримо, що його торкнувся Дух Святий. Іноді під час молитви хтось падає або відчуває якісь почуття. Для інших важливо, щоб священик поклав руки, доторкнувся, зробив щось особливе. Нам простіше повірити в Божу дію, коли бачимо якісь зовнішні прояви і складно повірити, якщо їх немає. Коли пророк велів Неєману зануритися в Йордані (2 Цар 5:10-14), то він не міг повірити, адже йому теж здавалося, що потрібно щось особливе, значиме, а не просто зануритися в Йордані.

І послав Єлисей до нього посла, говорячи: Іди, і вимиєшся сім раз у Йордані, і вигоїться тіло твоє тобі, й очистишся.
І розгнівався Нааман, і пішов і сказав: Ось я подумав був: він вийде до мене, і стане, і закличе Ім'я Господа, Бога свого, і покладе свою руку на те місце, і вилікує прокаженого...
Чи ж не ліпші Авана та Парпар, дамаські річки, від усіх Ізраїлевих вод? Чи не міг я вимитися в них, і стати чистим? І повернувся він, і пішов у гніві.
І підійшли його раби, і говорили до нього, і сказали: Батьку мій, коли б велику річ говорив тобі той пророк, чи ж ти не зробив би? А що ж, коли він сказав тобі тільки: Умийся і будеш чистий!
І зійшов він, і занурився в Йордані сім раз, за словом Божого чоловіка. І сталося тіло його, як тіло малого хлопця, і став він чистий!
(4 Цар 5: 10-14)

Іоанн Хреститель каже нам сьогодні, що його хрещення – це тільки знак, воно не несе сили. Це вода і нічого більше. А ось те, що несе Христос – це вогонь і сила. Багатьом з нас дуже важко повірити в те, що сила у Господа, а не у людини.

Часто ми готові шукати людей, особливі практики, якихось фахівців, і зволікати зі зверненням до Господа. Нещодавно мене вразив фрагмент книги пророка Осії. Подивіться, як сильно Господь звинувачує людей за те, що у важкі хвилини вони шукали допомоги у людей і не зверталися до Нього, чи не шукали у Нього сили. Подивіться, як багато претензій у Господа!

Вони всі гарячі, як піч, і суддів своїх пожирають. Усі царі їхні попадали, між ними нікого нема, хто б кликав до Мене.
Змішався Єфрем із народами, Єфрем став млинцем, що печеться неперевернений.
Його силу чужі пожирають, та про те він не знає, вже й волосся посивіло в нього, а того він не знає.
І гордість Ізраїля свідчить на нього, і до Господа, Бога свого вони не вертаються, і не шукають Його у всім цім.
А Єфрем став, як голуб, нерозумний, немудрий: закликають в Єгипет, а йдуть в Асирію.
Як підуть вони, розтягну Свою сітку над ними, стягну їх додолу, мов птаство небесне, за злобою їхньою Я їх караю.
Горе їм, бо від Мене вони відійшли, погуба на них, бо повстали вони проти Мене! Хоч Я викупив їх, та вони проти Мене говорять неправду.
І вони в своїм серці не кличуть до Мене, як виють на ложах своїх,
точать сварку за хліб та вино, і відступають від Мене.
А Я їх картав, їхні рамена зміцняв, а вони зло на Мене задумують...
Вони навертаються, та не до Всевишнього,
стали, немов той обманливий лук... Упадуть від меча їхні князі за гордість свого язика, це їхня наруга в єгипетськім краї!
(Ос 7: 7-16)

chreszenie

Навіщо хрестив Іоанн?

Якщо хрещення Іоанна не мало ніякої сили, то навіщо тоді він хрестив? Обряд занурення у воду не мав сили. Це був всього лише символ. Ну, як наприклад, «ключі від міста», якими ми ніколи нічого не відкриємо. Це тільки образ. У хрещенні Іоанна мала значення сама підготовка. Іоанн закликав усіх до покаяння, змінити своє життя, відвернутися від зла, він готував шлях Ісуса. Отже, хрещення Іоанна нібито нічого не змінювало, але люди що хрестилися були готові прийняти прощення від Ісуса.

Служіння Іоанна Хрестителя показує нам, що перш, ніж впустити Господа у своє життя, потрібно прийняти правду про свій гріх. Необхідно не тільки його назвати, але і докласти всіх зусиль, щоб цей гріха більше не повторився. Все це називається покаянням – назвати гріх і відвернутися від нього на 180 градусів. Поки ще немає сповіді, Господь не прощає гріх, бо спочатку має бути покаяння. Сповідь не може відбутися без покаяння. Це, насамперед, стосується тяжких гріхів.

Мені доводиться бути свідком (на жаль, не так часто), коли люди кажуть, що вони не можуть сповідатися, бо ще не зробили необхідної роботи, не відреклися від гріха, не прийняли відповідні рішення і не зробили належні кроки. Це і є покаяння, яке повинне відбутися перед сповіддю. І це процес. Часто покаяння не спадає на одну хвилину, бо воно не почуття. Покаяння – це вибір, тверде рішення волі. І без цього кроку ми не зможемо впустити Господа в наше життя.

Тому обмивання водою з рук Іоанна – це лише символіка. Іоанн показував, що як вода омиває нас від нечистоти, так Господь змиє нас від гріхів. І коли прийшов Христос, Іоанн вказав на Нього: ось Господь у якого сила і вогонь, ось Хто обмиє нас.

Навіщо хрестився Ісус?

Виникає логічне запитання: якщо Ісус не мав гріха, то навіщо Він хрестився? У Євангелії ми читаємо, що Ісус відразу ж вийшов з води. Він не сповідував гріхів, так як інші. Тому питання звучить ще голосніше: навіщо було потрібно все це?

Відповідей, напевно, буде декілька. Ісус не мав гріха, але Він прийняв на себе всі наслідки гріха. Коли згрішив Адам, то відразу ж виник страх, недовіра до Бога, з'явилося бажання у своїх помилках звинуватити Господа і Єву. Це все наслідки гріха. І, крім того, ми на собі несемо торбу усілякого багажу. Христос, приймаючи людську природу, бере на Себе всі наслідки гріха. Тому апостол Павло напише:

Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха.
Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать. (Євр 4:15-16)

Хрещення Ісуса – це знак того, що Христос зійшов до всіх немощів людини. Все, що ми переживаємо, відомо Йому. Немає такої теми, яку Він не розумів би. Хтось влучно означив, що Ісус увійшовши у води Йордану чистим, вийшов, несучи на собі наслідки і нечистоту гріха всього людства і на всі віки.

Друга причина, по якій хрестився Ісус – це одкровення Отця і Духа. Люди почули голос небесного Отця і побачили Святого Духа у вигляді голуба – знака надії. Це нагадувало момент, коли Ной випускав цього птаха, щоб дізнатися, чи закінчився потоп. Також і Дух Святий у вигляді голуба – це надія для людей. Може щось зміниться, закінчиться потоп гріхів, нарешті, наступить порятунок. Євангеліст Матей пише, що було чути голос «Це Син Мій Улюблений», а Лука подає як «Ти Син Мій Улюблений». Отже, голос цей був важливий слухачам і самому Ісусу. З одного боку Бог Отець показує Свого Сина людям, а з іншого зміцнює Сина перед місією, адже саме після Хрещення Ісус починає свою діяльність.

Чому це оголошення відбулося саме під час хрещення, а не в якійсь іншій момент? Особисто мені здається, що своїм хрещенням з рук Іоанна, Ісус хоче показати і підтвердити важливість завдання, яке виконував Іоанн. Наша місія від Господа, життя в Господі, наше спасіння і прощення гріхів – все залежить від того, покаємося ми чи ні.

Щоб Слово стало плоттю ...

  1. Шукаєш ти силу у Господа, або просиш тільки знаків і переживань? Уважно прочитай і подумай Ос 7:7-16. Що особисто тобі каже Господь через цей текст?
  2. Чи належним чином дбаєш про своє покаяння, або просто готуєшся до обряду Святої Сповіді?
  3. Подумай над тим, що Ісус знає всі твої переживання і проблеми. Він для того прийшов у цей світ і хрестився, щоб допомогти тобі в конкретній твоєї історії.

За матеріалами: KATOLIK.ru
Автор: о. Олександр Жерносек

Напишіть відгук